Acclimatiseren mag de pret niet weren

Acclimatiseren mag de pret niet weren (1)

De vloer is eindelijk binnen en het leggen is het enige wat nog moet gebeuren. Vervolgens wilt u de vloer zo snel mogelijk leggen, maar moet het eerst nog acclimatiseren. Elke vloer moet wennen aan de temperatuur. Hier vertellen we hoe lang en onder welke omstandigheden u het beste de vloer kan laten wennen aan de kamertemperatuur.

 

 

Wat is acclimatiseren?

Acclimatiseren is het wennen van het materiaal aan de kamertemperatuur. Dit betekent dat de vloer in de juiste omstandigheden moet zijn, omdat het anders na het leggen nog kan uitzetten of inkrimpen. En dat moeten we juist voorkomen! Vandaar dat wij iedereen adviseren om elke vloer goed te laten acclimatiseren.

Daarnaast zorgt het acclimatiseren van uw vloer er ook voor dat het materiaal een stuk minder stug wordt. Dit maakt het leggen van de vloer weer een stuk gemakkelijker.

 

 

Acclimatiseren van verschillende vloeren

Per vloer verschilt het hoe lang het materiaal moet wennen aan de omgeving. Natuurlijke materialen zoals lamelparket hebben altijd iets langer de tijd nodig om te acclimatiseren dan bijvoorbeeld PVC. De reden hier voor is dat PVC geen natuurlijke stof is en het dus minder snel zal uitzetten of inkrimpen.

Hier ziet u hoe veel tijd elke vloer nodig heeft om te acclimatiseren:

  • Laminaat: 72 uur
  • PVC Vloeren: 48 uur
  • Keramische Tegels: 72 uur
  • Lamelparket: 72 uur
  • Massief Houten Vloeren: 72 uur

 

Tips

Hoe kunt u nou het beste acclimatiseren? U hoeft de vloer niet uit de verpakking te halen. Het enige wat u moet doen is de pakken in het centrum van de ruimte leggen en deze laten liggen voor de benodigde tijd.

Zorg er daarnaast voor dat de ruimte waarin de vloer gelegd moet worden tussen de 20 en 25 graden Celsius is. Voor houten vloeren is het noodzakelijk dat de ruimte een vochtgehalte heeft tussen de 40% en de 60%. Het vochtgehalte van de ruimte kunt u bepalen met een luchtbevochtiger.

 

Contact

Bent u benieuwd geworden naar ons aanbod? Kom dan gerust langs in onze showroom of neem contact met ons op! Tot snel.