Kopse blokjes, mozaïek en planchetten

Mozaïekparket bestaat uit houten latjes van ongeveer 8 mm dik en 20 mm breed. Deze zijn samengevoegd tot blokjes met een oppervlakte van ongeveer 120 bij 120 mm tot en met 160 bij 160 mm. Deze blokjes zijn in de fabriek tot grotere elementen (matjes) samengevoegd, die worden bijeengehouden door een onderlaag van geperforeerd papier of een net van kunststof.

Hoogkantparket is een bijzondere vorm van mozaïekparket. In dit geval liggen de latjes met de smalle kant (8 mm breed) naar boven. De afmetingen van de blokjes verschillen van die van normaal mozaïekparket.

Planchetten zijn losse elementen van 10 mm dik, 50 mm breed en 250 mm lang. Zij worden niet in matjes, maar afzonderlijk gelegd. Kopshout bestaat uit massief houten blokjes (in diverse maten leverbaar), die met de kopse kant naar boven worden gelegd; hetzij afzonderlijk, hetzij in de vorm van matjes (panelen). Al deze soorten worden verlijmd op een hiervoor geschikte werkvloer. Kopshouten afwerkvloeren vertonen veel werking en moeten dus stevig worden verlijmd. Hier is speciale lijm voor nodig.

Ondervloer en tussenvloer

  1. Hout: Deze ondervloer is niet geschikt voor kopse blokjes. Alleen als met een tussenvloer een zeer vormvast geheel verkregen kan worden, is een houten ondervloer geschikt. Er dient dan een multiplex-tussenvloer gebruikt te worden van minimaal 12 mm.
  2. Overige: De vloer kan rechtstreeks bevestigd worden op de ondervloer.

Zwelruimte

Er dient een zwelruimte van 3 tot 4 cm rondom de vloer te worden gehanteerd.

Legrichting

De legrichting is meestal niet van toepassing op mozaïekvloeren, behalve bij visgraat. In dat geval dient de vloer bij voorkeur in de richting van de lichtinval gelegd te worden.

Bevestiging

Een mozaïekvloer kan op twee manieren worden bevestigd:

  • De blokjes worden tot 1/3 van hun hoogte in warme bitumen gedoopt en zo strak mogelijk tegen elkaar aangedrukte op de vloer, die eveneens is ingesmeerd met bitumen. (tegenwoordig wordt de bitumen soms vervangen door speciale lijm). Deze methode kan alleen worden toegepast in een temperatuur vaste omgeving, omdat bitumen niet mag schrikken. De zwelruimte dient voor ¾ gevuld te worden met bitumen.
  • De vloer wordt ruim ingesmeerd met watervrije lijm en de blokjes worden zo strak mogelijk tegen elkaar aangedrukt in de lijmlaag.

Maatvoering

2 tot 5 cm dikte 5 cm breedte bij 10 cm lengte per deel.

Schuurgangen

Het verdient aanbeveling de vloer één keer te schuren met schuurkorrel van maximaal 60. Overige afwerking is niet vereist.

Randafwerking

Niet van toepassing.