Mozaïek, hoogkantparket, planchetten, kopshout
Mozaïek parket bestaat uit houten latjes van ongeveer 8 mm dik en 20 mm breed. Deze zijn samengevoegd tot blokjes met een oppervlakte van ongeveer 120 bij 120 mm tot en met 160 bij 160 mm. Deze blokjes zijn in de fabriek tot grotere elementen (matjes) samengevoegd, die worden bijeengehouden door een onderlaag van geperforeerd papier of een net van kunststof. Het mozaïek patroon ontstaat door de blokjes haaks op elkaar te plaatsen. De mozaïek blokjes kunnen rechtstreeks op vlakke betonvloeren worden gelijmd.
Bij houten ondervloeren is een tussenlaag noodzakelijk. Na het leggen worden de kiertjes met een eerdergenoemd vulmiddel gedicht en wordt de vloer geschuurd en verder naar keuze afgewerkt. Mozaïek parket wordt vaak gezien als een doe-het-zelfvloer. Dat is niet helemaal correct. Hoewel het product is voor geschuurd blijft het noodzakelijk om het na te schuren. De meeste doe-het-zelvers hebben hier onvoldoende routine in om tot een bevredigend resultaat te komen. Hoogkantparket is een bijzondere vorm van mozaïek parket. In dit geval liggen de latjes met de smalle kant (8 mm breed) naar boven. De afmetingen van de blokjes verschillen van die van normaal mozaïek parket.
Planchetten zijn losse elementen van 10 mm dik, 50 mm breed en 250 mm lang. Zij worden niet in matjes, maar afzonderlijk gelegd.
Kopshout bestaat uit massief houten blokjes (in diverse maten leverbaar), die met de kopse kant naar boven worden gelegd, hetzij afzonderlijk, hetzij in de vorm van matjes (panelen). Al deze soorten worden verlijmd op een hiervoor geschikte werkvloer. Kopshouten afwerkvloeren vertonen veel werking en moeten dus stevig worden verlijmd. Hier is speciale lijm voor nodig.
Voordelen mozaïekvloeren
- Werkt niet of nauwelijks.
- Geen zwelruimte noodzakelijk.
- Afwerking naar keuze.
- Minimaal loopgeluid, stille vloer.
Nadelen mozaïekvloeren
- Minder geschikt zelf te leggen.
- Niet opneembaar.
- Langere levertijd.
- Langere legtijd.