Lamelparket

Het meest verkochte parket is vandaag de dag lamelparket. Dit zijn samengestelde delen of planken die vanaf de fabriek onbehandeld, geolied of gelakt zijn. Hierdoor is veelal verdere afwerking thuis niet nodig.

Tegenwoordig is er een enorme diversiteit aan uitvoeringen beschikbaar. Zo onderscheiden we handgeschraapt, geborsteld, gerookt, gebeitst etc.

Bij af-fabriek geoliede delen onderscheiden we in hoofdzaak 2 soorten oliën. 1: oxidatief (aan de lucht)gedroogde olie heeft veelal een dunne olielaag die na installatie nogmaals dun in de olie moet worden gezet. 2.UV ultraviolet geoliede delen worden met UV licht gedroogd. De panelen zijn kant en klaar. UV geoliede delen hebben veelal een hogere glansgraad dan oxidatief gedroogde panelen. Technisch gezien is een UV olie sterk verwant aan een laklaag.

Door de kruislings verlijmde lagen is de werking van lamelparket minimaal. Dit is een groot voordeel ten opzichte van massieve planken vloeren. Hout werkt echter altijd onder invloed van warmte en vocht, dus is klimaatbeheersing (het op peil houden van de relatieve luchtvochtigheid (RLV) en temperatuur) onontbeerlijk.