De plaatsen in de provincie Noord Holland:
‘s-Graveland, ‘t Veld, ‘t Zand nh, Aalsmeer, Aalsmeerderbrug, Aartswoud, Abbekerk, Abbenes, Aerdenhout, Akersloot, Alkmaar, Amstelhoek, Amstelveen, Amsterdam, Amsterdam Zuidoost, Andijk, Ankeveen, Anna Paulowna, Assendelft, Avenhorn, Badhoevedorp, Barsingerhorn, Beets nh, Beinsdorp, Bennebroek, Benningbroek, Bentveld, Bergen aan Zee, Bergen nh, Berkhout, Beverwijk, Blaricum, Bloemendaal, Blokker, Boesingheliede, Bovenkarspel, Breezand, Broek in Waterland, Broek op Langedijk, Buitenkaag, Burgerbrug, Burgerveen, Bussum, Callantsoog, Castricum, Cruquius, De Cocksdorp, De Goorn, De Koog, De Kwakel, De Rijp, De Waal, De Weere, De Woude, Den Burg, Den Helder, Den Hoorn Texel, Den Ilp, Den Oever, Diemen, Dirkshorn, Driehuis nh, Driehuizen, Duivendrecht, Edam, Egmond aan den Hoef, Egmond aan Zee, Egmond-Binnen, Enkhuizen, Graft, Groet, Grootebroek, Grootschermer, Haarlem, Haarlemmerliede, Halfweg nh, Haringhuizen, Hauwert, Heemskerk, Heemstede, Heerhugowaard, Heiloo, Hem, Hensbroek, Hilversum, Hippolytushoef, Hobrede, Hollandsche Rading, Hoofddorp, Hoogkarspel, Hoogwoud, Hoorn nh, Huizen, IJmuiden, Ilpendam, Jisp, Katwoude, Koedijk, Kolhorn, Koog aan de Zaan, Kortenhoef, Kreileroord, Krommenie, Kudelstaart, Kwadijk, Lambertschaag, Landsmeer, Laren nh, Leimuiderbrug, Lijnden, Limmen, Lisserbroek, Loosdrecht, Luchthaven Schiphol, Lutjebroek, Lutjewinkel, Marken, Markenbinnen, Medemblik, Middelie, Middenbeemster, Middenmeer, Midwoud, Monnickendam, Muiden, Muiderberg, Naarden, Nederhorst den Berg, Nibbixwoud, Nieuw-Vennep, Nieuwe Niedorp, Noord-Scharwoude, Noordbeemster, Noordeinde nh, Obdam, Oost-Graftdijk, Oosterblokker, Oosterend nh, Oosterleek, Oosthuizen, Oostknollendam, Oostwoud, Oostzaan, Opmeer, Opperdoes, Oterleek, Oude Meer, Oude Niedorp, Oudendijk nh, Ouderkerk aan de Amstel, Oudeschild, Oudesluis, Oudkarspel, Oudorp nh, Overveen, Petten, Purmer, Purmerend, Purmerland, Rijsenhout, Rozenburg nh, Santpoort-Noord, Santpoort-Zuid, Schagen, Schagerbrug, Schardam, Scharwoude, Schellinkhout, Schermerhorn, Schiphol-Rijk, Schoorl, Sijbekarspel, Slootdorp, Spaarndam, Spaarndam-West, Spanbroek, Spierdijk, Spijkerboor nh, St Maarten, St Maartensbrug, St Maartensvlotbrug, St Pancras, Starnmeer, Stompetoren, Tuitjenhorn, Twisk, Uitdam, Uitgeest, Uithoorn, Ursem, Ursem gem Wester-Koggenland, Velsen-Noord, Velsen-Zuid, Velserbroek, Venhuizen, Vijfhuizen nh, Volendam, Vrouwenakker, Waarland, Warder, Warmenhuizen, Watergang, Weesp, Wervershoof, West-Graftdijk, Westbeemster, Westerland, Westknollendam, Westwoud, Westzaan, Wieringerwaard, Wieringerwerf, Wijdenes, Wijdewormer, Wijk aan Zee, Winkel, Wognum, Wormer, Wormerveer, Zaandam, Zaandijk, Zandvoort, Zijdewind, Zuid-Scharwoude, Zuidermeer, Zuiderwoude, Zuidoostbeemster, Zuidschermer, Zwaag, Zwaagdijk, Zwaanshoek, Zwanenburg.

Noord-Holland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Noordholland)
Ga naar: navigatie, zoeken
Noord-Holland
Provincie van Nederland Vlag van Nederland
Provincievlag Provinciewapen
(Details) (Details)
Kaart: Provincie Noord-Holland in Nederland
Over deze afbeelding
Geografie
Hoofdstad Haarlem
Oppervlakte
– Land
– Water 4.091,76 km²
2.671,03 km²
1.420,73 km²
Coördinaten 52° 40′ NB, 4° 50′ OL
Bevolking
Inwoners (30 september 2012) 2.719.764
– Bevolkingsdichtheid 1018 inw./km²
– Aantal gemeenten 51
Politiek
Commissaris van
de Koning (lijst) Johan Remkes (VVD)
Overige informatie
Volkslied Ik houd van het
groen in je wei
Religie (2005 [1]) Katholiek 18 %
Moslims 8 %
Protestant 8%
Hindoes 1%
Website www.noordholland.nl
Detailkaart
OSM – provincie Noord-Holland.PNG
Portaal Portaalicoon Nederland
Noord-Holland (Geluidsfragment uitspraak (info / uitleg)) is een provincie in het noordwesten van Nederland. De provincie telt 2.719.764 inwoners (30 september 2012). De provinciehoofdstad is Haarlem, de grootste stad is Amsterdam.

Inhoud

[verbergen] 1 Geschiedenis
1.1 Plannen voor fusie met Flevoland en Utrecht
2 Geografie
3 Dialecten
3.1 Onder het IJ
3.2 Boven het IJ
4 Recreatie
5 Natuur
6 Politiek
6.1 Provinciale Staten
6.2 Gedeputeerde Staten
6.3 Stemmingen voor de Tweede Kamer
7 Gemeenten
8 Kaarten
9 Zie ook
10 Externe link
Geschiedenis

Holland was het belangrijkste gewest van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden (1588-1795). In 1795 werd de Bataafse Republiek uitgeroepen. Na de staatsgreep van 21 januari 1798 werd op 23 april 1798 de Acte van Staatsregeling aangenomen, waarmee de oude gewestelijke grenzen radicaal werden gewijzigd. De republiek werd onderverdeeld in acht departementen met zo veel mogelijk gelijke bevolkingsaantallen, waarbij Holland uiteenviel in

het departement van Texel
het departement van de Amstel
het departement van de Delf
Daarnaast lagen ook het departement van de Schelde en Maas en het departement van de Rijn deels op Hollands grondgebied.

Uiteindelijk voldeed de nieuwe indeling niet naar wens en na de instelling in 1801 van het Bataafs Gemenebest werd het departement Holland ingesteld volgens de oude gewestelijke grenzen van Holland. In 1806 werd het Bataafs Gemenebest vervangen door het Koninkrijk Holland. Het jaar daarop werd het departement Holland opgedeeld in het departement Amstelland (overeenkomend met Noord-Holland) en het departement Maasland (overeenkomend met Zuid-Holland). Nadat in 1811 het Koninkrijk Holland bij het Franse Keizerrijk werd gevoegd, werd Amstelland bij Utrecht gevoegd tot het département de la Zuyderzée – Zuiderzeedepartement – en werd Maasland omgedoopt tot département des Bouches-de-la-Meuse – Monden van de Maas.

Nadat de Fransen eind 1813 uit Nederland gevlucht waren, bleef de indeling aanvankelijk ongewijzigd. Met de Grondwet van 29 maart 1814 werden de departementen vervangen door provinciën of landschappen. Zuiderzee en Monden van de Maas werden verenigd in de provincie Holland. Door minister Van Maanen werd in de grondwetcommissie nog de naam Holland en West-Friesland voorgesteld “om aan het verlangen vare achtenswaardige Noordhollanders … toe te geven”, maar dit werd door de rest van de commissie verworpen.

De nieuwe provincie kreeg in 1814 twee gouverneurs, wier ambtsgebied overeenkwam met de voormalige departementen Amstelland en Maasland. Vlieland en Terschelling gingen terug van Friesland naar Holland, maar een deel van Hollands Brabant bleef bij Noord-Brabant en in 1815 werd ook het laatste Hollands Brabant, het Land van Altena, bij Noord-Brabant gevoegd. Uiteindelijk werd in 1820 de grens met Utrecht en Gelderland vastgesteld.

Om de dominantie te verminderen werd Holland bij de grondwetsherziening van 1840 in Noord- en Zuid-Holland gesplitst. De noodzaak hiertoe werd in Zuid-Holland niet gevoeld. In Noord-Holland gold dit wel in sterke mate voor Amsterdam, dat in 1838 het provinciaal gerechtshof aan zich voorbij zag gaan ten gunste van Den Haag. In West-Friesland was men bevreesd voor een overheersende positie van Amsterdam en drong men aan op het herstel van de verdeling zoals deze was tussen het Noorder- en Zuiderkwartier voor 1795. Hier werd echter niet aan tegemoet gekomen. Nadat de Haarlemmermeer in 1855 was drooggelegd, werd deze bij Noord-Holland gevoegd, waarop Zuid-Holland in 1864 het grootste deel van de gemeente Leimuiden ter compensatie kreeg toegewezen.

In 1942 werden de eilanden Vlieland en Terschelling bij de provincie Friesland ingedeeld.[2] Het voormalige eiland Urk maakte tot 1950 deel uit van Noord-Holland.

Plannen voor fusie met Flevoland en Utrecht

Geografie

Satellietfoto
Noord-Holland bestaat grotendeels uit een kopvormig schiereiland tussen de Noordzee, de Waddenzee en het IJsselmeer. In het zuiden grenst de provincie aan Zuid-Holland en Utrecht, in het oosten door middel van de Houtribdijk en Hollandse Brug aan de provincie Flevoland en in het noorden door middel van de Afsluitdijk aan de provincie Friesland.

De provincie kan worden onderverdeeld in een noordelijk en een zuidelijk deel, waarbij het Noordzeekanaal (en vroeger het IJ) als grens fungeert.

Ten zuiden van het IJ liggen de stedelijke gebieden van Amsterdam, Haarlem, de Haarlemmermeer met de luchthaven Schiphol en tevens het Gooi, eveneens een dichtbevolkt gebied, maar met een landschappelijk geheel ander karakter (bosrijk en niet geheel vlak).

Ten noorden van het IJ bevinden zich de Zaanstreek en andere, kleinere, delen en dorpen. De dichtstbevolkte zone loopt tot iets voorbij de stad Alkmaar. Er bevinden zich in dit deel van de provincie ook landelijker gebieden: Waterland, de grote droogmakerijen Schermer, Beemster, Wormer en Purmer en geheel in het noorden het uitgestrekte West-Friesland, Wieringermeer, het voormalige eiland Wieringen en het waddeneiland Texel.

De westkust van de provincie wordt grotendeels door duinen beschermd. Hier liggen bekende badplaatsen als Zandvoort, IJmuiden, Egmond aan Zee en Bergen. De streek tussen Haarlem, Velsen (aan beide zijden van het Noordzeekanaal), Beverwijk en Alkmaar heet Kennemerland. Ten het noorden hiervan ligt de oude marktplaats Schagen en op de noordpunt van het schiereiland de marinehaven Den Helder, tevens veerhaven voor Texel.

Aan de oostkust liggen historische steden als Hoorn, Enkhuizen, Medemblik, Monnickendam en Edam en ook het eiland Marken en de opmerkelijke vissersplaats Volendam.

De voornaamste binnenwateren in Noord-Holland zijn het IJ (ooit een zeearm) en het Noordzeekanaal met de daarin, al dan niet via zijkanalen, uitmondende riviertjes Amstel, Zaan en Spaarne, en het Noordhollandsch Kanaal en het Amsterdam-Rijnkanaal.

Dialecten

In Noord-Holland worden verschillende dialecten gesproken. Landelijk geniet het Amsterdams de meeste bekendheid, dat behalve in Amsterdam ook in steden als Alkmaar, Purmerend en Hoorn veel is te horen, omdat hier veel Amsterdammers wonen. De meest typische dialecten vindt men op het platteland. Hoe noordelijker men komt, hoe meer het lokale dialect van de standaardtaal afwijkt; vooral het Tessels en het Wierings hebben een heel eigen karakter.

Net als in andere dialectgebieden is ook in Noord-Holland sprake van een teruggang van de dialecten. Toch zijn sommige dialecten nog opvallend vitaal. Met name het Volendams wordt ter plaatse nog heel algemeen gesproken. Andere dialecten, zoals het Aalsmeers, zijn nagenoeg verdwenen.

Het IJ is vanouds een barrière en dat blijkt ook uit de dialecten. De dialecten ten noorden van het IJ zijn de meest afwijkende.

Onder het IJ

Aalsmeers
Amsterdams (thans ook in Amsterdam-Noord, Alkmaar, Purmerend etc. te horen)
Goois
Haarlems
Zandvoorts
De dialecten ten zuiden van het IJ en Noordzeekanaal lijken meer op de dialecten van Zuid-Holland en worden taalkundig dan ook dikwijls als Zuid-Hollands beschouwd. Wel nemen de traditionele dialecten Aalsmeers en Zandvoorts een overgangspositie in, met zowel Noord- als Zuid-Hollandse kenmerken. De Gooise dialecten, die intern vrij divers zijn, vallen in de Utrechtse groep.

Boven het IJ

Zaans
Waterlands
Markens
Volendams
Kennemerlands
Egmonds
West-Fries
Enkhuizens
Wierings
Tessels
De dialecten van vanouds geïsoleerde gemeenschappen als Volendam, Egmond of de Waddeneilanden hebben een heel eigen ontwikkeling doorgemaakt en zijn op sommige punten heel conservatief gebleven, waar ze zich op andere punten juist opvallend hebben vernieuwd en daardoor zeer scherp van de omliggende dialecten zijn gaan afwijken.

De indeling van de dialecten boven het IJ is problematisch en is aanleiding geweest tot verschillende polemieken in de taalwetenschap. Vaak is op de verwantschap met het Fries gewezen: met name de conservatievere dialecten (Tessels en Wierings) hebben veel gemeen met het Fries. Veel onderzoekers vermoedden een Fries substraat: de oorspronkelijke taal zou Fries zijn geweest. Het Hollands zou dat Fries pas laat verdrongen hebben en heeft het nooit helemaal kunnen vervangen, zodat Friese vormen en constructies nog voortleven in de dialecten. Hoewel deze theorie veel aanhang heeft, wordt ze door andere taalkundigen van de hand gewezen en zouden de Friese vormen eerder op ontlening en toeval berusten.

Recreatie

Recreatie Noord-Holland NV is een overheids-NV, opgericht op 1 juli 2004, met de Provincie Noord-Holland als enige aandeelhouder. De organisatie zorgt in opdracht van de besturen van de recreatieschappen voor de ontwikkeling, aanleg, het beheer en onderhoud van zes recreatiegebieden in Noord-Holland: Het Twiske, Alkmaarder en Uitgeestermeer, Geestmerambacht, Spaarnwoude, Landschap Waterland en Groengebied Amstelland.

Natuur

Loterijlanden is de naam van een natuurgebied in de Noord-Holland. Het beslaat een polderlandschap van 24 hectare groot, gelegen ten noordwesten van de stad Alkmaar. De Loterijlanden maken deel uit van het natuurgebied Bergermeerpolder, dat beheerd wordt door Natuurmonumenten.

Politiek

Provinciale Staten

Zetelverdeling Provinciale Staten 2011
Uitslag in Noord-Holland van de verkiezingen voor de Provinciale Staten van maart 2003, 2007 en 2011:

Uitslag Statenverkiezingen
Partij 2003 2007 2011
Stemmen
(procent) Zetels Stemmen
(procent) Zetels Stemmen
(procent) Zetels
VVD 23,0 20 22,8 13 22,3 13
PvdA 26,7 24 19,3 11 20,0 11
PVV – – – – 11,8 6
D66 6,5 5 3,8 2 11,3 6
SP 6,7 5 15,7 9 9,6 5
CDA 19,0 17 17,7 10 9,0 5
GroenLinks 10,0 5 9,6 5 8,0 5
PvdD – – 3,7 2 2,5 1
Ouderenpartij NH/VSP 1,1 1 3,2 1 1,9 1
ChristenUnie-SGP 1,9 1 3,4 2 1,7 1
50PLUS – – – – 1,7 1
De Groenen / NH Anders 0,6 0 0,8 0 0,2 0
LPF 3,1 2 – – – –
Opkomst / zetels 45,5 83 44,7 55 57,0 55
Gedeputeerde Staten

J.W. (Johan) Remkes (VVD) is sinds 1 juli 2010 Commissaris van de Koning.

Het college van Gedeputeerde Staten berust voor de periode 2011-2015 op een coalitie van VVD, PvdA, D66 en CDA en bestaat uit de volgende zes gedeputeerden:

gedeputeerde: Jaap Bond – CDA
gedeputeerde: Joke Geldhof – D66
gedeputeerde: Elisabeth Post – VVD
gedeputeerde: Jan van Run – VVD
gedeputeerde: Elvira Sweet – PvdA
gedeputeerde: Tjeerd Talsma – PvdA
Sinds 1 oktober 2011 is G.E.A. (Gea) van Craaikamp[3] Provinciesecretaris.

Stemmingen voor de Tweede Kamer

Uitslag Tweede Kamerverkiezingen
Partij 2006 2010
Stemmen in % Stemmen in %
PvdA 22,2 23,6
VVD 18,2 23,5
PVV 5,5 13,6
CDA 21,0 9,0
D66 2,7 8,9
GroenLinks 7,0 8,6
SP 16,8 8,4
PvdD 2,7 1,6
ChristenUnie 2,3 1,5
SGP 0,2 0,2
Overige 1,4 1,1
Totaal 100,0 100,0
Opkomst 79,7 75,5
Gemeenten

Noord-Holland is vanaf 2015 ingedeeld in 51 gemeenten.

Aalsmeer
Alkmaar
Amstelveen
Amsterdam
Beemster
Bergen
Beverwijk
Blaricum
Bloemendaal
Bussum
Castricum
Den Helder
Diemen
Drechterland
Edam-Volendam
Enkhuizen
Haarlem
Haarlemmerliede en Spaarnwoude
Haarlemmermeer
Heemskerk
Heemstede
Heerhugowaard
Heiloo
Hilversum
Hollands Kroon
Hoorn
Huizen
Koggenland
Landsmeer
Langedijk
Laren
Medemblik
Muiden
Naarden
Oostzaan
Opmeer
Ouder-Amstel
Purmerend
Schagen
Stede Broec
Texel
Uitgeest
Uithoorn
Velsen
Waterland
Weesp
Wijdemeren
Wormerland
Zaanstad
Zandvoort
Zeevang

Kaarten

Kuypers Gemeente Atlas van Noord-Holland, 1865-1870 (bron: [1])

Detailkaart van Noord-Holland per 2015

Gemeentelijke samenwerkingsregio’s (gemeentegrenzen 2015)

Provincie Noord-Holland, indeling van gemeenten per 2015

Zie ook

Lijst van alle woonplaatsen in Noord-Holland
Lijst van steden en dorpen in Noord-Holland
Lijst van voormalige gemeenten in Noord-Holland
Lijst van gouverneurs en commissarissen van de Koning(in) van Noord-Holland
Lijst van provinciale monumenten in Noord-Holland
Lijst van buslijnen in en door Noord-Holland
Tabel van gemeenten in Noord-Holland
Externe link

Provincie Noord-Holland
Bronnen, noten en/of referenties
Geloven in het publieke domein. Verkenningen van een dubbele transformatie (W.B.H.J. van de Donk, A.P. Jonkers, G.J. Kronjee en R.J.J.M. Plum, red.), december 2006, ISBN 90-5356-936-7
Friesland zoals het was, September 1942, Tresoar.
Nieuwsbank. Nieuwe provinciesecretaris in Noord-Holland (21 juli 2011)
Wikimedia Commons Zie de categorie North Holland van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
Wikisource Bronnen die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Ik houd van het groen in je wei op Wikisource
Bestuurlijke indeling van Nederland: Provincies Vlag van het Koninkrijk der Nederlanden
Drenthe · Flevoland · Friesland · Gelderland · Groningen · Limburg · Noord-Brabant · Noord-Holland · Overijssel · Utrecht · Zeeland · Zuid-Holland
Nederland · Provincies

Overgenomen van “https://nl.wikipedia.org/w?title=Noord-Holland&oldid=43834215”
Categorieën:
Noord-Holland
NUTS-2-regio
Nederlands schiereiland
Verborgen categorieën:
Wikipedia:Commonscat met lokaal zelfde link als op Wikidata
Wikipedia:Coördinaten op Wikidata
Navigatiemenu

Persoonlijke instellingen

Registreren
Niet aangemeld
Overlegpagina IP-adres
Bijdragen IP-adres
Aanmelden
Naamruimten

Artikel
Overleg
Varianten

Weergaven

Lezen
Bewerken
Geschiedenis
Meer

Zoeken

Zoeken
Artikel
Navigatie

Hoofdpagina
Vind een artikel
Vandaag
Etalage
Categorieën
Recente wijzigingen
Nieuwe artikelen
Willekeurige pagina
Informatie

Gebruikersportaal
Snelcursus
Hulp en contact
Donaties
Hulpmiddelen

Links naar deze pagina
Verwante wijzigingen
Bestand uploaden
Speciale pagina’s
Permanente koppeling
Paginagegevens
Wikidata-item
Deze pagina citeren
Afdrukken/exporteren

Boek maken
Downloaden als PDF
In andere projecten

Mediabestanden
Wikisource
In andere talen

Afrikaans
Aragonés
العربية
مصرى
Azərbaycanca
Беларуская
Български
Brezhoneg
Català
Čeština
Cymraeg
Dansk
Deutsch
Zazaki
Ελληνικά
Emiliàn e rumagnòl
English
Esperanto
Español
Eesti
Euskara
فارسی
Suomi
Føroyskt
Français
Nordfriisk
Frysk
Gaeilge
Gàidhlig
Galego
Gaelg
עברית
Magyar
Հայերեն
Interlingua
Bahasa Indonesia
Íslenska
Italiano
日本語
Basa Jawa
ქართული
한국어
Latina
Lëtzebuergesch
Limburgs
Lietuvių
Latviešu
Монгол
मराठी
Bahasa Melayu
Nedersaksies
Norsk nynorsk
Norsk bokmål
Occitan
Ирон
Polski
پنجابی
Português
Runa Simi
Română
Русский
Scots
Srpskohrvatski / српскохрватски
Simple English
Slovenčina
Slovenščina
Soomaaliga
Shqip
Српски / srpski
Sranantongo
Seeltersk
Svenska
Kiswahili
Тоҷикӣ
ไทย
Türkçe
Українська
اردو
Tiếng Việt
West-Vlams
Volapük
Winaray
Zeêuws
中文
Bân-lâm-gú
Koppelingen bewerken
Deze pagina is het laatst bewerkt op 14 apr 2015 om 09:14.
De tekst is beschikbaar onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen, er kunnen aanvullende voorwaarden van toepassing zijn. Zie de gebruiksvoorwaarden voor meer informatie.
Wikipedia® is een geregistreerd handelsmerk van de Wikimedia Foundation, Inc., een organisatie zonder winstoogmerk.
Privacybeleid
Over Wikipedia
Voorbehoud
Ontwikkelaars