Nijmegen

Houten vloeren parketvloeren lamelparket duoplank multiplank budget lamel vloerdelen planken vloeren laminaat eikenhouten vloeren de eiken houten vloeren afzelia jatoba grenen parketvloeren lamel parket aanbiedingen goedkope scherpe prijzen fineerparket parky par-ky laminaatvloeren visgraat chapelparket solidfloor ondervloer laminaat parket houten planken quick step balterio plinten leggen olie lak houten bloembakken tafels vloerfolie smart long solid classic life beboparket keihard de goedkoopste van Nederland
Houten vloeren – Brede planken vloeren – Parketvloeren – Eiken Vloerdelen – Oud eiken houten vloeren
Prijzen houten vloeren – Massieve eiken vloeren  LamelparketHouten vloeren en parketvloeren zijn er in een groot aantal variaties;
van brede vloerdelen of lamelparket tot traditioneel stroken parket
Houten vloeren / planken vloeren worden nooit saai;
elke plank in de houten vloer is immers anders.
Massieve houten vloeren zijn hygienisch en hard. Dit betekent dat parketvloeren goed schoon te houden zijn.
Houten vloeren / vloerdelen gaan een levenlang mee.
Houten vloeren /eiken vloeren kunnen opnieuw worden geschuurd en een geheel andere uitstraling worden gegeven. Soms nemen klanten de parketvloer mee naar hun volgende huis. Lage kosten per jaar !
Houten vloeren / parketvloeren zijn er in diverse houtsoorten elk met een andere uitstraling.
U hoeft dus niet alleen eiken vloeren te kiezen, maar er zijn nog vele andere soorten.
Zowel in planken vloeren als parket.
Houten vloeren /parketvloeren zijn door de vele keuzes in afwerking te combineren met elke interieurstijl.
Van een boerderij met een ,houten vloer van oud eiken
tot een strakke moderne inrichting met een houten vloer van noten of jatoba

Nijmegen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nijmegen
Gemeente in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van de gemeente Nijmegen Wapen van de gemeente Nijmegen
(Details) (Details)
Locatie van de gemeente Nijmegen
Situering
Provincie Vlag Gelderland Gelderland
Coördinaten 51° 50′ NB, 5° 52′ OL
Algemeen
Oppervlakte 57,60 km²
– land 53,62 km²
– water 3,98 km²
Inwoners (31 maart 2015) 170.943? (3188 inw/km²)
Hoofdplaats Nijmegen
Belangrijke verkeersaders A15 A73E31 A325 A326 N324 N325 N326 N842 N844 RW783 s100
Politiek
Burgemeester (lijst) Hubert Bruls (CDA)
Economie
Gemiddeld inkomen (2006) € 12.600 per inw.
Gem. WOZ-waarde (2008) € 215.000
WW-uitkeringen (2007) 19 per 1000 inw.
Overig
Postcode(s) 6500-6546, 6663
Netnummer(s) 024
CBS-code 0268
CBS-wijkindeling zie wijken en buurten
Amsterdamse code 11209
Website www.nijmegen.nl
Bevolkingspiramide van de gemeente Nijmegen
Bevolkingspiramide (2008)
Portaal Portaalicoon Nederland
Nijmegen
Nijmegen (Geluidsfragment uitspraak (info / uitleg)) (in het Nijmeegs: Nimwèège, Latijn:Noviomagus) is een stad en gemeente in de Nederlandse provincie Gelderland, dicht bij de grens met Duitsland. De gemeente telt 170.943 inwoners (31 maart 2015) en is daarmee de grootste in de provincie en de tiende van Nederland.[1]

De stad Nijmegen ligt grotendeels op de zuidelijke oever van de Waal, aan de voet van een stuwwal. Een deel van de gemeente ligt aan de overzijde van de rivier. Het betreft hier de zogenaamde Waalsprong, een recent geannexeerd gebied, waarin zich het dorp Lent en een deel van Oosterhout bevinden. Samen met Arnhem, Wijchen en 17 andere gemeenten in de omgeving vormt Nijmegen de Stadsregio Arnhem Nijmegen (SRAN voorheen KAN).

Nijmegen heeft een lange geschiedenis, die meer dan 2000 jaar teruggaat. Als Ulpia Noviomagus Batavorum kreeg het rond het jaar 100 marktrechten. In 1230 werd Nijmegen vrije rijksstad en in 1402 hanzestad. Nadat Nijmegen tussen 1655 en 1679 al eens een Illustere Academie huisvestte is de stad sinds de komst van de Radboud Universiteit in 1923 een universiteitsstad[2].

Diverse andere gemeentes in de omgeving zoals Wijchen, Beuningen en Groesbeek maken met Nijmegen deel uit van het Rijk van Nijmegen.

Inhoud

[verbergen] 1 Naamgeving
2 Geschiedenis
2.1 Een rijk verleden
2.2 Van Middeleeuwen tot twintigste eeuw
2.3 Na de Tweede Wereldoorlog
3 Geografie
3.1 Topografie
3.2 Natuur
4 Ontwikkeling van het inwonertal
5 Politiek en bestuur
5.1 Stadsbestuur
5.2 Bestuurlijke indeling
5.3 Buitenlandse vertegenwoordigingen
5.4 Stedenbanden
6 Cultuur
6.1 Bezienswaardigheden en monumenten
6.2 Musea
6.3 Parken
6.4 Evenementen
6.5 Orkesten
6.6 Seksuele diversiteit
7 Gezondheidszorg
8 Onderwijs
9 Verkeer en vervoer
9.1 Wegverkeer
9.2 Stads- en streekvervoer
9.3 Spoorwegen
10 Bekende Nijmegenaren
11 Prijzen
12 Panorama
13 Aangrenzende gemeenten
14 Literatuur
15 Zie ook
16 Externe links
Naamgeving

De Latijnse term Noviomagus kan worden teruggevoerd op de Keltische woorden magos (‘vlakte’ of ‘markt’) en novio (‘nieuw’). De Romeinen latiniseerden dit vervolgens tot Noviomagus. Ze gebruikte deze als toponiem om verschillende steden mee aan te duiden. Nijmegen werd Ulpia Noviomagus Batavorum genoemd. In de tijd van Karel de Grote heette de stad Numaga, dat mettertijd in Nieumeghen (‘Nieuw-megen’) of Nymegen veranderde.

De stad heet in het plaatselijke dialect – het Nijmeegs – Nimwèège. In het Duits heet de stad Nimwegen. Beide vormen zijn ontstaan door metathesis van de medeklinkers /-wm-/> /-mw-/. In zowel het Spaans als Italiaans heet de stad Nimega en in het Frans is dat Nimègue. In het Engels is het Nimeguen.

Geschiedenis

Een rijk verleden

Gezicht op de Waal en de Valkhofburcht door Jan van Goyen, 1641
Nijmegen is mogelijk de oudste stad van het huidige Nederland en het vierde in 2005 zijn 2000-jarig bestaan.[3] Tijdens het Romeinse Rijk was Nijmegen onderdeel van de Limes, de grens tussen het Romeinse Rijk en de verschillende zogenaamde Germaanse gebieden. In Nijmegen was van 71 tot 104 het 10e legioen van de Romeinen gelegerd. Er is tijdens het Romeinse bewind een groot fort (castra) gebouwd op een heuvel aan de Waal, een paar onderdelen zijn daar nog van over. Er worden ook nog regelmatig opgravingen gedaan waarbij Romeinse spullen worden gevonden.

De stad werd gevormd als handelsnederzetting naast het Romeinse castra. Dit bood een voordeel omdat de markt daardoor door de legionairs beschermd kon worden en bovendien omdat de legionairs ook vele goederen nodig hadden, waar ze bovendien een goede prijs voor konden betalen, omdat ze een redelijk salaris ontvingen. De naam Nijmegen is dan ook afgeleid van de Latijnse aanduiding “Novio-magus”, wat ‘nieuwe markt’ betekent. De Romeinen verlieten echter in de 3e eeuw het fort.

Overigens zijn er ook nu nog duidelijke sporen te vinden van deze rijke geschiedenis van Nijmegen. Zo heet het grote verkeersplein ten zuiden van de Waalbrug sinds 1956 het “Keizer Traianusplein”. Tussen dat plein en de Waal staan nog steeds enkele ruïnes en ook op de heuvel bij de Waal staat nog steeds een verdedigingstoren Belvedère, ook al is dat natuurlijk heel wat jonger dan het eerder genoemde Romeinse castra.

Van Middeleeuwen tot twintigste eeuw

In de Middeleeuwen werd de stad een aanzienlijk centrum. In 1155 liet Frederik Barbarossa zijn burcht het Valkhof voltooien. In de gevelsteen die hij liet aanbrengen staat de geschiedenis vermeld. In 1230 verwierf de stad formeel haar stadsrechten. In 1248 kwam de stad in handen van de graven van Gelre. Aanvankelijk werd het door Rooms-koning Willem van Holland in onderpand gegeven aan de Gelderse graaf Otto II, maar omdat Willem II zijn schulden door financiële problemen niet kon aflossen, bleef de stad Gelders bezit en werd zij spoedig de voornaamste van de vier Gelderse hoofdsteden en bovendien een Hanzestad. In 1543 kwam de stad echter, zoals ook de rest van Gelre, onder Habsburgs bestuur.

De reformatie werd in Nijmegen positief ontvangen. Protestanten en Rooms-katholieken hadden in 1566 dan ook gelijke rechten, maar in 1579 waren de rollen omgekeerd en werden de katholieken onderdrukt. Het is dan ook niet onwaarschijnlijk dat dit een aanleiding was voor “zijne meest katholieke koning van Spanje” om een campagne tegen de opstandige noordelijke gewesten (ie. de Nederlanden) op te zetten.

Kaart uit 1591 van het Beleg van Nijmegen
Tijdens de Tachtigjarige Oorlog werd Nijmegen een aantal malen belegerd. Op 16 maart 1585 zond Nijmegen een gezant naar Alexander Farnese, de hertog van Parma, om tot een overeenkomst te komen[4], waardoor de hervormden en protestanten hun net verworven rechten weer verloren. Tijdens het tweede Beleg van Nijmegen in 1591 werd Nijmegen door Prins Maurits heroverd.

Later werd Nijmegen van 1672 tot 1674 bezet door de Fransen, maar de rust werd in 1678 weer hersteld door de vrede van Nijmegen waarmee de vrede tussen de Republiek der Nederlanden en Frankrijk werd besloten.

In het kader van de katholieke emancipatiebeweging kreeg Nijmegen in 1923 een universiteit met rooms-katholieke signatuur, de huidige Radboud Universiteit Nijmegen (voorheen Katholieke Universiteit Nijmegen).

Bestand:De zwaar getroffen stad Nijmegen Weeknummer 45-49 – Open Beelden – 24277.ogv
De zwaar getroffen stad in 1945
De laatste keer dat Nijmegen in de vuurlinie van een oorlog lag, was in de Tweede Wereldoorlog. In mei 1940 was het de eerste Nederlandse stad die in Duitse handen viel; op 22 februari 1944 leed Nijmegen zware schade en vielen er honderden doden bij een geallieerd bombardement op de binnenstad. In september 1944 werd er tijdens operatie Market Garden zwaar gevochten in en rondom de stad om de Waalbrug onbeschadigd in handen te krijgen en te houden, wat de Britten en Amerikanen uiteindelijk lukte(zie ook De Oversteek).

Na de Tweede Wereldoorlog

Verwoeste gebouwen in het centrum van Nijmegen na de bevrijding in september 1944
Bestand:Nijmegen herrijst Weeknummer, 48-47 – Open Beelden – 24318.ogv
Bioscoopjournaal uit 1948. Nijmegen herrijst na de Tweede Wereldoorlog. Beelden van diverse nieuw- en herbouwbouwprojecten die, in het kader van de wederopbouw, zijn opgestart.
Door verwaarlozing en armoede was de Benedenstad (het deel van het centrum dat in het lage deel, aan de Waal, is gelegen) na de bouw van de Waalbrug in verval geraakt. Hoewel de Benedenstad min of meer gespaard bleef voor de oorlogshandelingen, was de toestand van dit stadsdeel door de vele reeds gesloopte panden en slechte woonomstandigheden (verkrotte, onbewoonbaar verklaarde panden, huizen zonder sanitair e.d.) zodanig, dat na jarenlange discussies en plannenmakerij in 1972 besloten werd tot grootschalige sloop en herbouw. In 1975 is de Benedenstad uitgeroepen tot “beschermd stadsgezicht”, maar toen waren de meeste middeleeuwse panden al gesloopt. Slechts (delen van) enkele straten zijn nog oorspronkelijk gebleven en gerestaureerd.

In de jaren zestig en zeventig kreeg Nijmegen het imago van rode stad. Er waren in die jaren veel marxisten te vinden die door de relatief grote populatie aan studenten erg opvielen. Een gewelddadige confrontatie tussen de linkse krakers en het Nijmeegse bestuur vond plaats in februari 1981, de Piersonrellen.

Sinds de Tweede Wereldoorlog heeft de stad zich flink uitgebreid, maar dat gebeurde eenzijdig in westelijke en vooral zuidwestelijke richting. De dorpen Hatert, Hees en Neerbosch werden opgeslokt door stadswijken met dezelfde naam. De belangrijkste uitbreiding was de bouw van de stadsdelen Dukenburg en Lindenholt vanaf 1966, ten westen van het Maas-Waalkanaal. De structuur van de stad werd zo zeer onevenwichtig: het centrum ligt geheel in het noorden, maar de stadsuitbreiding vond kilometers daarvandaan in zuidwestelijke richting plaats. Tot voor kort was de Waal een onneembare barrière die de noordgrens van de bebouwing bepaalde. Sinds eind jaren 90 echter wordt er gebouwd aan de Vinex-locatie Waalsprong, ten noorden van de Waal.

In november 2005 werd in het centrum van de stad de plaatselijk bekende activist Louis Sévèke om het leven gebracht.

In de komende jaren staan enkele grote bouwprojecten gepland. Zo zal in de periode 2010-2020 op de locatie van het huidige oude havengebied in de Biezen, langs de Waal, het Waalfront worden gebouwd.

Geografie

Satellietfoto Nijmegen en omgeving
Topografie

Topografisch kaartbeeld van de gemeente Nijmegen inclusief nieuwe Waalbrug
Nijmegen ligt 15 km ten zuiden van Arnhem, waarmee het de Stadsregio Arnhem Nijmegen vormt. Een groot deel van de stad en gemeente wordt in het noorden begrensd door de Waal, die bij Pannerden ontstaat als zijrivier van de Rijn. Een klein deel van de gemeente, de Waalsprong, ligt ten noorden van de Waal.

Nijmegen heeft een binnenhaven aan het Maas-Waalkanaal, dat bij het noordelijkste punt van de stad aftakt van de Waal.

Natuur

In de directe omgeving van de stad Nijmegen treft men natuurgebieden aan met een grote verscheidenheid aan landschapstypen: langs de Waal en de Maas uiterwaarden met slingerende dijken, plassen en weilanden, glooiende stuwwallen begroeid met gemengde bossen en in de dalen een beekvegetatie, moerassige graslanden, heidevelden en schrale blauwgraslanden.[5]

Ontwikkeling van het inwonertal

1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015
147.561 147.631 147.172 150.542 151.924 152.286 153.636 154.581 156.308 157.473 158.215 159.556 160.962 161.358 161.884 163.112 164.540 165.253 166.382 168.344 170.774

Bevolkingspiramide van Nijmegen
Aan het begin van de 19e eeuw telde Nijmegen slechts een goede 10.000 inwoners. In 1875 was dit meer dan verdubbeld tot ongeveer 24.000 en tegen de eeuwwisseling was het inwonertal opgelopen tot 44.000. Dit zijn weliswaar geen spectaculaire aantallen als men naar de absolute cijfers kijkt, maar het is verhoudingsgewijs een verviervoudiging, in het laatste kwart van de 19e eeuw is de bevolking bijna verdubbeld.

De grote groei deed zich voor in de 20e eeuw. Vlak na de Eerste Wereldoorlog liep Nijmegen richting de 70.000 inwoners, een paar jaar na de Tweede Wereldoorlog overschreed het reeds de 110.000 inwoners. De 150.000e inwoner werd in 1971 ingeschreven, maar door daling van de gezinsgrootte en gelijkblijvende woningvoorraad trad toen een stagnatie en zelfs bevolkingsdaling op (op 1 januari 1995 telt Nijmegen 147.561 inwoners en 65.020 woningen), die pas in opwaartse zin werd doorbroken bij de overgang naar de 21e eeuw, door grootschalige nieuwbouw ten noorden van de stad.

Zoals uit bovenstaande tabel valt op te maken groeit Nijmegen sindsdien langzaam maar gestaag verder. De gemeente Nijmegen verwacht dat in 2020 het inwoneraantal tussen 181.000 en 187.000 ligt. [6]

Aantal inwoners:

Stadsdeel: 1995 2000 2005 2007
Nijmegen-Centrum 8.506 8.709 9.274 9.307
Nijmegen-Oost 30.917 30.974 32.388 32.619
Nijmegen-Oud-West 13.076 12.971 12.766 13.316
Nijmegen-Nieuw-West 15.792 16.093 16.401 16.200
Nijmegen-Midden 17.220 17.859 18.150 18.113
Nijmegen-Zuid 20.749 21.934 22.795 22.528
Dukenburg 25.071 23.755 23.499 23.188
Lindenholt 16.230 16.242 16.121 15.703
Nijmegen-Noord – 3.715 6.790 9.986
Stadsdeel onbekend – 34 31 2
Politiek en bestuur

Het stadhuis van Nijmegen (links) rond 1900
Lijst van burgemeesters van Nijmegen
Stadsbestuur

Nijmegen staat sinds de jaren zestig en zeventig van de twintigste eeuw bekend als rode stad. Nijmegen dankt hieraan de bijnaam ‘Havana aan de Waal’. Frits Bolkestein sprak in de jaren 1990 nog van ‘Marxograd aan de Waal’. Thans is het ‘rode aspect’ in sterk afgezwakte vorm herkenbaar aan een links stadsbestuur: Het college van B&W begon in 2002 met zes wethouders uit GroenLinks, PvdA en SP. In de periode 2002-2006 kende Nijmegen een college dat uit dezelfde politieke partijen was samengesteld en over 23 van de 39 raadszetels kon beschikken. Elke partij leverde eveneens twee wethouders.

De huidige burgemeester van Nijmegen is sinds 21 mei 2012 Hubert Bruls (CDA). Hij volgde Thom de Graaf op. Bruls’ portefeuille bestaat uit de volgende onderwerpen: Openbare orde & Veiligheid, Burger & Bestuur, Communicatie en Citymarketing & Externe betrekkingen. Het college wordt naast Hubert Bruls gevormd door de volgende wethouders:

Renske Helmer (SP), Wijken, Openbare ruimte, Onderwijs, Sport en Accommodaties
Bert Frings (GroenLinks), Zorg, Welzijn en Wonen
Turgay Tankir (PvdA), Werk, Inkomen, Voortijdig schoolverlaten, Economie en Toerisme
Ben van Hees (Nijmeegse Fractie), Binnenstad, City Marketing, Evenementen, Cultuurhistorie, Parkeren, Personeel & Organisatie, ICT en Faciliteiten
Bert Velthuis (SP), Stedelijke Ontwikkeling, Grondbeleid en Cultuur
Harriët Tiemens (GroenLinks), Financiën, Duurzaamheid, Groen & Water en Mobiliteit
Zetelverdeling 2014
De 39 zetels zijn verdeeld onder:
██ SP: 8
██ PvdA: 4
██ GL: 8
██ Gewoon Nijmegen : 2
██ Nijmeegse Fractie : 2
██ VSP : 2
██ D66: 7
██ CDA: 2
██ VVD: 4
Vanaf 1974 is de Nijmeegse gemeenteraad als volgt samengesteld:

Gemeenteraadszetels
Partij 1974 1978 1982 1986 1990 1994 1998 2002 2006 2010 2014
SP 2 2 3 2 2 4 6 6 7 5 8
GL[7] 4 3 6 5 6 6 8 9 6 8 8
D66 – 2 2 2 5 7 2 1 2 6 7
PvdA 12 12 9 16 11 8 8 8 11 8 4
VVD 6 4 6 4 3 4 5 4 4 4 4
CDA 15 16 13 10 12 9 7 5 5 3 2
VSP – – – – – – 1 2 1 2 2
Gewoon Nijmegen – – – – – – – – 1 2 2
Nijmeegse Fractie[8] – – – – – – – 4 2 1 2
De Groenen – – – – – 1 2 – – – –
Totaal 39 39 39 39 39 39 39 39 39 39 39
Opkomst 56,6% 53,6% 52,4% 57,9% 54,1% 54,6%
Opmerkingen
Partijen als GroenLinks en Nijmeegse Fractie bestonden vroeger uit andere partijen die later zijn samengegaan tot de huidige naam. Vanwege de vergelijkbaarheid is de huidige naam ook voor het verleden gebruikt.
In 1994 hadden De Groenen 1 zetel, en in 1998 2 zetels. Later werd de partij omgedoopt in Stadspartij Leefbaar Nijmegen, en later weer opgesplitst in Stadspartij en Fractie Van der Meer.
Bestuurlijke indeling

De gemeenteraad heeft de gemeente Nijmegen met ingang van 1 januari 2007 onderverdeeld in 9 stadsdelen (CBS-wijken), die weer bestaan uit 44 wijken (CBS-buurten), namelijk:

Nijmegen-Centrum
Benedenstad
Stadscentrum
Nijmegen-Oost
Bottendaal
Galgenveld
Altrade
Hunnerberg
Hengstdal
Kwakkenberg
Groenewoud
Ooyse Schependom
Nijmegen-Oud-West
Biezen (met Waterkwartier)
Wolfskuil
Nijmegen-Nieuw-West
Heseveld
Hees
Neerbosch-Oost
Haven- en industrieterrein
Nijmegen-Midden
Nije Veld (met Willemskwartier)
Hazenkamp
Goffert
St. Anna
Heijendaal
Nijmegen-Zuid
Hatertse Hei
Grootstal
Hatert
Brakkenstein
Dukenburg
Tolhuis
Zwanenveld
Meijhorst
Lankforst
Aldenhof
Malvert
Weezenhof
Vogelzang
Staddijk
Lindenholt
‘t Acker
De Kamp
‘t Broek
Kerkenbos
Westkanaaldijk
Bijsterhuizen
Neerbosch-West
Nijmegen-Noord (Waalsprong)
Oosterhout
Ressen
Lent
Buitenlandse vertegenwoordigingen

In Nijmegen hebben een drietal landen een vertegenwoordiging. Allen hebben een ondersteunende rol voor de eigen ambassade en zijn dan ook niet vrij toegankelijk voor het publiek. De drie vertegenwoordigingen zijn:[9]

Ereconsulaat van het Koninkrijk België[10] Consulaat-Generaal van het Koninkrijk Lesotho
Consulaat-Generaal van de Democratische Republiek Somalië
Stedenbanden

Nijmegen heeft de volgende partnersteden[11]:

Vlag van Turkije Gaziantep (Turkije)
Vlag van Nicaragua Masaya (Nicaragua)
Vlag van Rusland Pskov (Rusland)
Verder heeft Nijmegen vriendschapsbanden met:

Vlag van Verenigde Staten Albany (Verenigde Staten)
Vlag van Duitsland Duisburg, Kleef en Kranenburg
Vlag van Japan Higashimatsuyama (Japan)
Vlag van China Suzhou (China)
Cultuur

Grote of Sint-Stevenskerk met de Lange Hezelstraat en het Joris Ivensplein

Grote Markt in Nijmegen

Kronenburgerpark, 1900

Waaggebouw

Nijmegen, monumentale panden voor Sint Stevenskerk

Nijmeegse Vierdaagse

De Kruittoren
Nijmegen kent van oudsher een rijk en bloeiend cultureel leven. Belangrijke culturele instellingen zijn:

Doornroosje, poppodium
De Letterentafel, een samenwerkingsverband van boekhandels, culturele instellingen, schrijvers en uitgevers
De Lindenberg, Nijmeegs centrum voor de kunsten
LUX, een podium voor internationale cinema, theater, muziek, debat, multimedia en beeldcultuur
De Openbare bibliotheek, gevestigd in het ‘cultureel kwartier’ aan de Mariënburg, jaarlijks wordt de Bibliotheek Nijmegen Literatuurprijs uitgereikt.
De Commanderie van Sint Jan met verschillende ambachten en de stadsbrouwerij met ondersteunend café en restaurant.
Het Regionaal Archief Nijmegen
Stadsschouwburg en De Vereeniging (voorheen Keizer Karel Podia)
Het Steigertheater
De Stichting Literaire Activiteiten Nijmegen
Uitgeverij De Stiel, non-profituitgeverij voor bijzondere projecten
Het Vlaams Cultureel Kwartier organiseert cursussen, tentoonstellingen en optredens met het doel de culturele uitwisseling tussen Vlaanderen en Gelderland te bevorderen
Het Vrijdagtheater
De Wintertuin
Onbederf’lijk Vers, jaarlijks terugkerend poëziefestival
Extrapool, kunstenaarsinitiatief en podium voor alternatieve en experimentele muziek, beeldende kunst en film
Cultuurspinnerij De Vasim, culturele broedplaats van 9000m2 met ateliers, werkplaatsen en kantoren voor kunstenaars en culturele organisaties.
Klassieke dansgroep Les Precieuses Ridicules (18e en 19e eeuwse hofdans)
Bezienswaardigheden en monumenten

Botanische Tuin Hortus Arcadië
de Grote of Sint-Stevenskerk
het Stadhuis
de Waag op de Grote Markt
Grote Markt
het Valkhof met de Barbarossaruïne en de Sint-Nicolaaskapel
resten van de omwalling: het Hunnerpark met de Belvédère en het Kronenburgerpark met de Kruittoren
stukjes Romeinse geschiedenis door de hele stad
Lange Hezelstraat, de oudste winkelstraat van Nederland
middeleeuwse bebouwing in de Benedenstad, bij de Lange Hezelstraat
Goffertpark
Concertgebouw de Vereeniging, van architect Oscar Leeuw
Ruiterstandbeeld Keizer Karel, Keizer Karelplein, 1962, door Albert Termote
Beeld van “Stephanus”, Berg en Dalseweg, 1951, door Albert Termote
Lutherse kerk Prins Hendrikstraat 79 van architect Derk Semmelink
Keizerbeelden en de madonna aan het Raadhuis, door Albert Termote
De voormalige gereformeerde kerk aan de Begijnenstraat van architect B. Bouwman
De Titus Brandsma Gedachteniskerk (voormalige Sint-Jozefkerk) van architect B.J.C. Claase
De moderne katholieke Dominicuskerk van architect Th. Nix
Het complex FiftyTwoDegrees ontworpen door Francine Houben en Francesco Veenstra
Het Quack-monument of Maria-Adolffontein
Het Benzinestation Auto Palace uit 1936, nu Rijksmonument
Een deel van Nijmegen is een beschermd dorpsgezicht, de Benedenstad, samen met een deel van de 19e-eeuwse stadsuitleg.

Ook zijn er een aantal oorlogsmonumenten in Nijmegen, zie: Lijst van oorlogsmonumenten in Nijmegen.

Nijmegen-centrum-OpenTopo.jpg

Kaart van het oude centrum van Nijmegen.

Musea

Anatomisch Museum
Museum Het Valkhof
muZIEum
Natuurmuseum Nijmegen
Nijmeegs Volkenkundig Museum
Stratemakerstoren
Velorama
Huis van de Nijmeegse Geschiedenis
Parken

Distelpark
Dorpspark Hees
Goffertpark
Hunnerpark
Julianapark
Krayenhoffpark
Kronenburgerpark
Park Brakkenstein
Park Leeuwenstein
Stadspark Staddijk
Valkhof
Westerpark
Wijkpark Meijhorst
Evenementen

Nijmeegse Vierdaagse (meerdaagse langeafstandsmars in de derde week van juli met internationaal deelnemersveld)
Vierdaagsefeesten (festiviteiten rondom de Nijmeegse Vierdaagse)
Batavierenrace (estafetteloop voor studenten, tussen Nijmegen en Enschede)
Zevenheuvelenloop (hardloopwedstrijd met start en finish in Nijmegen)
Marikenloop (hardloopwedstrijd, uitsluitend voor vrouwen)
Fietsvierdaagse (een week na de Nijmeegse Vierdaagse)
Kermis (in juni en in oktober)
Carnaval (waarin Nijmegen Knotsenburg heet naar Fort Knotsenburg wat bij het huidige dorp Lent gelegen was)
Mariken Winterfestival
Gebroeders van Limburgfestival (middeleeuws re-enactment festival)
Romeinenfestival
Emporium dancefestival dat sinds 2005 door de Nijmeegse discotheek The Matrixx georganiseerd wordt in recreatiegebied de Berendonck in Wijchen
Orkesten

Noviomagum Wind Orchestra
Symfonieorkest Nijmegen
Symfonisch Blaasorkest Nijmegen
Nijmeegs studentenorkest “Collegium Musicum Carolinum”
Studentenorkest QHarmony
Nijmeegs Jeugdorkest Corrente
Harmonie Tarcisius
Harmonie Hatert
Jeugddrumfanfare De Stefaantjes
Seksuele diversiteit

Nijmegen is sinds jaar en dag een ‘roze’ stad met een zeer actieve beweging en ruim twintig jaar beleid en samenwerking met HLBT-organisaties. Nijmegen staat steevast in de top 3 van gemeenten met het beste roze beleid. In Nijmegen wonen naar schatting 10.000 ‘roze’ inwoners (ruim 6% van het inwonersaantal). De termijn van de Nijmeegse beleidsnota ‘Hand in Hand’, waarin het HLBT-beleid (HLBT staat voor homo-lesbisch-biseksueel-transgender) van de gemeente beschreven staat is in 2011 afgelopen.

Gezondheidszorg

Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis
Sint Maartenskliniek
Radboud universitair medisch centrum
Onderwijs

Nijmegen kent enkele basisscholen en scholen en colleges voor middelbaar onderwijs. In Nijmegen staan verschillende instituten van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) en er is een regionaal opleidingencentrum (ROC) gevestigd. De stad heeft sinds 1923 een universiteit, de Radboud Universiteit Nijmegen.

Verkeer en vervoer

Vanuit Nijmegen zijn de Randstad, noord-Limburg, de provincie Noord-Brabant en de noordelijke provincies van Nederland makkelijk te bereiken per auto en per openbaar vervoer. Ook het Duitse Ruhrgebied en de Belgische regio Antwerpen zijn goed te bereiken met de auto. Met de aanleg van de A73-zuid is ook het zuidelijke deel van Nederlands-Limburg vanuit Nijmegen beter bereikbaar.

Wegverkeer

De Waalbrug bij Nijmegen, gezien vanuit de haven

Het Keizer Karelplein
Nijmegen is aangesloten op de volgende rijks- en provinciale wegen:

De A15 loopt ten noorden van de Waalsprong Nijmegen, met aansluiting Nijmegen-Noord. De A15 geeft verbinding in de richting van de 325 bij Knooppunt Ressen en de A50 bij Knooppunt Valburg.
De A73 / E31 loopt ten westen van Nijmegen, met aansluitingen Dukenburg, N326 en Knooppunt Neerbosch. De A73 geeft verbinding in de richting Venlo en richting de A50 bij Knooppunt Ewijk
De N324 vanuit Oss loopt vanaf Grave en Alverna langs Wijchen naar Nijmegen Dukenburg waar ze op het Takenhofplein met de N 326 verbonden wordt. In Nijmegen heeft de weg de namen Van Rosenburgweg en Van Schuylenburgweg.
De A325 vanuit Arnhem, gaat na Knooppunt Ressen over in de N325 en loopt via de Waalbrug, langs Beek naar de Duitse grensplaats Wyler, waar de weg verder gaat als Bundesstraße 9. Dit is de voormalige Rijksweg 52.
De A326 begint bij Knooppunt Bankhoef aan de A50, gaat bij Bijsterhuizen verder als autoweg N326, kruist de A73 en loopt vervolgens als Wijchenseweg en Graafseweg via het Keizer Karelplein en de Oranjesingel naar het Keizer Traianusplein, waar de weg aansluit op de N325.
De N842 verbindt Groesbeek met Nijmegen. Binnen de Nijmeegse bebouwde kom gaat deze weg verder als de Groesbeekseweg.
De N844 verbindt Malden met Nijmegen. Binnen de Nijmeegse bebouwde kom gaat deze weg verder als de St. Annastraat.
De Waal wordt in Nijmegen voor autoverkeer overbrugd door de oude – en sinds november 2013 – ook door de nieuwe Waalbrug. De nieuwe brug wordt De Oversteek genoemd, ter herinnering aan de heldhaftige oversteek die precies op de plek waar de brug is gebouwd, in september 1944 door het Amerikaanse 504th infantry regiment van de 82d airborne brigade werd uitgevoerd. Voor fietsers is er de Snelbinder. De oevers van het Maas-Waalkanaal worden verbonden door de Dukenburgsebrug, de Graafsebrug, de Hatertsebrug en de Neerbosschebrug alsmede het sluiscomplex Weurt.

Stads- en streekvervoer

Het stads- en streekvervoer per autobus wordt verzorgd door Breng. Breng onderhoudt stadslijnen die elke wijk van de stad ontsluiten. Breng verzorgt verder nog een aantal streeklijnen naar de omliggende (dorps)kernen van Groesbeek, Beuningen, Malden, Molenhoek, Grave, Uden, Druten, Millingen aan de Rijn, Arnhem, Gennep en Venlo. De lijn naar Gennep en Venlo wordt gezamenlijk geëxploiteerd samen met Veolia Transport. De lijn naar Uden wordt gezamenlijk geëxploiteerd met Arriva Personenvervoer Nederland uit Noord-Brabant. De lijn naar Druten en Tiel wordt gezamenlijk geëxploiteerd met Arriva uit Rivierenland. In samenwerking met NIAG onderhoudt Breng een spitslijn naar Kranenburg en NIAG een daglijn naar Kranenburg, Kleef en Emmerik in Duitsland.

Tot 2009 was het stads-en streekvervoer van elkaar gescheiden. Novio verzorgde alleen het stadsvervoer. Hermes verzorgde de meeste streeklijnen, waarvan de lijnen richting Arnhem in samenwerking met Connexxion.

In het verleden kende Nijmegen een tramnetwerk en een trolleybusnet, die in respectievelijk 1955 en 1969 uit de stad verdwenen. Een plan om vanaf 2015 een trambus tussen de wijk Waalsprong en de universiteit te laten rijden is inmiddels weer van de baan.

Spoorwegen

Station Nijmegen
Nijmegen heeft vijf NS-stations:

Nijmegen
Nijmegen Dukenburg (aan de Brabantse lijn in de richting ‘s-Hertogenbosch – Roosendaal)
Nijmegen Heyendaal (aan de Maaslijn in de richting Venlo)
Nijmegen Lent (aan de spoorlijn naar Arnhem)
Nijmegen Goffert (gelegen tussen station Nijmegen en station Nijmegen Dukenburg)
In Nijmegen stoppen de intercity Nijmegen – Schiphol, de intercity Zwolle – Roosendaal, de intercity Nijmegen – Den Helder, de sprinter Nijmegen – Zutphen, de sprinter Nijmegen – Deurne en de stoptrein Nijmegen – Venlo – Roermond. De trein naar Venlo/Roermond wordt geëxploiteerd door Veolia, de overige treinen door NS. De spoorlijn naar Arnhem loopt over de Spoorbrug Nijmegen, die in 1879 gereed kwam. Sinds december 2014 is Nijmegen aangesloten op het Nachtnet van de NS.

Er heeft ook een spoorverbinding met Kleef bestaan. Deze is echter op 2 juni 1991 gesloten voor reizigersvervoer, omdat de exploitatie niet rendabel was. Tegenwoordig is deze verbinding overgenomen door bussen van de NIAG.

Bekende Nijmegenaren

Prijzen

Nijmegen won onderstaande prijzen:

2005 – Schoonste Stad van Nederland
2008 – Meest gevarieerd winkelgebied van Nederland
De gemeente reikt zelf ook meerdere prijzen uit. Nijmegen kent sinds 2009 in gradatie de gemeentelijke onderscheidingen van:[12]

het Ereburgerschap
de Erepenning (draaginsigne Gouden Waalbrugspeld)
de Traianuspenning
de Zilveren Waalbrugspeld
Daarvoor werden ook de De Nijmeegse Bliksem, de Bronzen Erepenning en de Gouden Waalbrugspeld uitgereikt.

De gemeente reikt tevens de culturele Karel de Grote-prijs en Cultuur Stimuleringsprijs Stad Nijmegen (voorheen Alcuinusprijs) uit en is participant in de Vrede van Nijmegen Penning.

Panorama

Zicht op Nijmegen vanaf het Waalstrand (Lentereiland)
Zicht op Nijmegen vanaf het Waalstrand (Lentereiland)
Zicht op Nijmegen bij nacht vanaf Lent op de Veerdam
Zicht op Nijmegen bij nacht vanaf Lent op de Veerdam
Aangrenzende gemeenten

Aangrenzende gemeenten
Overbetuwe Lingewaard
Beuningen Brosen windrose nl.svg Groesbeek
Wijchen Heumen
Literatuur

Begheyn, Paul, Nijmeegse Biografieën, Uitgeverij Verloren, Hilversum, 2004. ISBN 90-6550-838-4
Johannes Smetius, Nijmegen, stad der Bataven, SUN/Museum het Valkhof: Nijmegen, 1999. ISBN 90-6168-660-1 (vertaling van zijn ‘Oppidum Batavorum, seu Noviomagum’ uit 1644)
Tummers, Tijs, Architectuur in Nijmegen, Uitgeverij TOTH: Bussum, 1994. ISBN 90-6868-102-8
Koebrugge, Roelof, Ach lieve tijd, Twintig eeuwen Nijmegen en de Nijmegenaren, Uitgeverij Waanders: Zwolle, 1986. ISBN 90-6630-076-0
D. Verhoeven (red.)De Canon van Nijmegen, Uitgeverij Vantilt, Nijmegen 2009De Canon is ook digitaal beschikbaar, in meerdere talen
Zie ook

Geschiedenis van Nijmegen
Onderwijs in Nijmegen
Prostitutie in Nijmegen
Nijmegen1 Radio & TV
Korps Koloniale Reserve
Externe links

Officiële site van gemeente Nijmegen
Noviomagus.nl, website over de geschiedenis van Nijmegen
Stratenlijst gemeente Nijmegen
Bronnen, noten en/of referenties
CBS / Statline
www.ru.nl
Stokoud Nijmegen is kampioen, krantenartikel over viering 2000 jaar bestaan, jubileum in 2005: refdag.nl
Paulus Nijhoff, Inventaris van het Oud archief der gemeente Nijmegen: Opgemaakt volgens besluit van heeren gedeputeerde staten der provincie Gelderland, van 20 Maart 1849 P.124, uitgave I.A. Nijhoff en zoon, 1864
Natuur en Landschap rond Nijmegen, Virtial Classroom Biology van de Radboud Universiteit Nijmegen
Document ‘Demografische Verkenning 2005, mei 2006 (blz. 3)
voor 1986 Communistische Partij Nederland, Politieke Partij Radikalen en de Pacifistisch Socialistische Partij, tussen 1986 en 1990 Radikaal Links
2002-2009 als Stadspartij Nijmegen en Nijmegen Nu, 2009-2014 als Stadspartij Nijmegen Nu
Bijlage XVII van de Algemene Douaneregeling, nadere regelgeving van de Algemene Douanewet (Adw)
Adres Ereconsulaat Nijmegen
Voortgang Stedenbanden, website gemeente Nijmegen
Verordening tot regeling van de instelling en toekenning van gemeentelijke onderscheidingen
Wikimedia Commons Zie de categorie Nijmegen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
Wapen Hanze Danzig Hanze Wapen Hanze Bremen
Hanzesteden: Anklam · Arnhem · Bergen · Berlijn-Cölln · Brunswijk · Bremen · Brugge · Cēsis · Deventer · Doesburg · Dortmund · Duisburg · Elburg · Erfurt · Gdańsk · Goslar · Göttingen · Great Yarmouth · Greifswald · Groningen · Halle · Hamburg · Hameln · Hannover · Harderwijk · Hasselt · Hattem · Hildesheim · Kalkar · Kampen · Kaunas · Keulen · Kiel · Klaipėda · Koningsbergen · Kopenhagen · Krakau · Kuldīga · Londen · Lübeck · Lüneburg · Maagdenburg · Münster · Nijmegen · Oldenzaal · Ommen · Osnabrück · Paderborn · Pärnu · Pskov · Quedlinburg · Riga · Roermond · Rostock · Stargard Szczeciński · Stavoren · Stockholm · Stralsund · Szczecin · Tallinn · Tartu · Tiel · Toruń · Novgorod · Venlo · Ventspils · Visby · Wismar · Wrocław · Zutphen · Zwolle
Hanzekantoren: Bryggen (Bergen) · Hanzekantoor van Brugge · Peterhof (Novgorod) · Stalhof (Londen) · Hanzekantoor van Antwerpen
Zie ook: Hanzedagen · Hanzevlaggen · Vitte · Greenwell’s Booth · Schra van Novgorod
Hollands-Wendische Oorlog · Vrede van Utrecht · Simon van Utrecht
Andere Hanzen: Vlaamse Hanze van Londen · Hanze der XVII steden

Vlag van de provincie Gelderland Plaatsen in de gemeente Nijmegen Vlag van Nijmegen
Nijmegen · Lent
Gelderland: Steden en dorpen in Gelderland Nederland: Provincies · Gemeenten

Vlag van Nederland Gemeenten in de provincie Gelderland Vlag van Gelderland
Aalten · Apeldoorn · Arnhem · Barneveld · Berkelland · Beuningen · Bronckhorst · Brummen · Buren · Culemborg · Doesburg · Doetinchem · Druten · Duiven · Ede · Elburg · Epe · Ermelo · Geldermalsen · Groesbeek · Harderwijk · Hattem · Heerde · Heumen · Lingewaal · Lingewaard · Lochem · Maasdriel · Montferland · Neder-Betuwe · Neerijnen · Nijkerk · Nijmegen · Nunspeet · Oldebroek · Oost Gelre · Oude IJsselstreek · Overbetuwe · Putten · Renkum · Rheden · Rijnwaarden · Rozendaal · Scherpenzeel · Tiel · Voorst · Wageningen · West Maas en Waal · Westervoort · Wijchen · Winterswijk · Zaltbommel · Zevenaar · Zutphen
Nederland: Provincies · Gemeenten

Overgenomen van “https://nl.wikipedia.org/w?title=Nijmegen&oldid=44604080”

Nijmegen
Ook in Nijmegen leveren we houten vloeren , lamelparket , laminaat , grenen vloeren , ondervloeren enz. , we bezorgen in heel Nijmegen elke dag , en we leggen ook met eigen leggers in Nijmegen. Alle houten vloeren , lamelparket , laminaat , grenen vloeren , ondervloeren worden onder volledige garantie geleverd en geplaatst. We leveren en plaatsen niet alleen in Nijmegen, maar in heel de provincie Gelderland we zitten altijd bij u in de buurt met de goedkoopste houten vloer van Nederland
We kunnen uw vloer elke gewenste behandeling geven die u wenst roken, verouderen , kleuren , borstelen , alles in eigen beheer dus binnen 24 uur klaar en geleverd aan huis
Houten vloeren en parketvloeren zijn er in een groot aantal variaties;
van brede vloerdelen of lamelparket tot traditioneel stroken parket
Houten vloeren / planken vloeren worden nooit saai;
elke plank in de houten vloer is immers anders.
Massieve houten vloeren zijn hygiënisch en hard. Dit betekent dat parketvloeren goed schoon te houden zijn.
Houten vloeren / vloerdelen gaan een levenlang mee.
Houten vloeren /eiken vloeren kunnen opnieuw worden geschuurd en een geheel andere uitstraling worden gegeven. Soms nemen klanten de parketvloer mee naar hun volgende huis. Lage kosten per jaar !
houten vloeren / parketvloeren zijn er in diverse houtsoorten elk met een andere uitstraling.
U hoeft dus niet alleen eiken vloeren te kiezen, maar er zijn nog vele andere soorten.
Zowel in planken vloeren als parket.
Houten vloeren /parketvloeren zijn door de vele keuzes in afwerking te combineren met elke interieurstijl.
Van een boerderij met een ,houten vloer van oud eiken
tot een strakke moderne inrichting met een houten vloer van noten of jatoba
Houten vloeren kopen is moeilijk….
…. daarom is er behoefte aan eerlijke informatie en een eerlijke prijs
van een betrouwbare leverancier ! zoals beboparket
Houten vloeren /eiken vloeren zijn verkrijgbaar bij een groot aantal aanbieders.
Ieder met een eigen, vaak ander verhaal.
Houten vloeren zijn er in verschillende uitvoeringen.
Er zijn massieve eiken vloeren,massieve vloerdelen, duoplank vloeren
lamelparket, tapis, planken vloeren, stroken parket vloeren etc.
Welke uitvoering van een houten vloer moet u kiezen ?
vraag er naar in de fabriek bij beboparket
Houten vloeren van eiken. Alleen al bij eiken vloeren heeft u meerdere keuzes;
frans eiken vloeren, amerikaans wit eiken vloeren, amerikaans rood eiken vloeren,
eiken vloeren AB, eiken vloeren B, eiken vloeren C rustiek.
Al deze eiken vloeren hebben een eigen, specifieke uitstraling.
en bij beboparket altijd voor de laagste prijs van Nederland
Niet voor niets BEBOPARKET keihard de goedkoopste van Nederland
Parketvloeren kunnen met olie, lak, was, hardwaxolie, colorwash worden afgewerkt.
Afwerking aanpassen aan uw leefsitutatie ?
de mensen bij ons in de fabriek informeren u hier graag over
Houten vloeren leggen. Zwevend leggen of lijmen van een houten vloer….?
alles is mogelijk bij beboparket
beboparket is multifuctioneel wat betreft alle soorten houten vloeren Nijmegen., we leveren eiken vloeren vanuit Steenwijk naar Zwolle alsook vanuit Cuyk en Nijmegen naar andere delen van Nederland .
Met het zelfde gemak leggen wij massief eiken vloeren, alsook massieve oud eiken vloeren, vloeren die jaren meegaan., al onze houten vloeren Nijmegen zijn leverbaar in de meest uiteenlopende uitvoeringenuitvoeringen
Vloeren onderhoud is ook mogelijk, elke houten vloer kan gerenoveerd worden, eiken vloeren die het meest verkocht worden zijn vrij gemakkelijk te renoveren, maar antieke en oude frans eiken vloeren moeten met zorg behandeld worden., de uitstraling en traditie van dit soort houten vloeren Nijmegen moet bewaard blijven
houten vloeren Nijmegen aanbiedingen vallen gewoon onder de normale garantie, het is dus niet zo, dat goedkope houten vloeren Nijmegen geen garantie hebben, ook op het vloeren leggen en het vloeren schuren wordt garantie gegeven…, dus elke houten vloer van de Beboparket is gegarandeerd, ook voor de doe het zelf houten vloeren Nijmegen legger.
Ons programma bestaat dus uit.. grenen vloeren, eiken vloeren, jatoba vloeren, lariks vloeren, verouderde vloeren, getrommelde vloeren en ook antieke vloeren de oud grenen vloeren zijn niet altijd leverbaar.
beboparket levert samen met de plaatselijke dealer door heel nederland houten vloeren Nijmegen naar Zwolle, Nijmegen houten vloeren Nijmegen, Nijmegen houten vloeren Nijmegen, Nijmegen houten vloeren Nijmegen, Nijmegen houten vloeren Nijmegen, Eindhoven houten vloeren Nijmegen, Maastricht houten vloeren Nijmegen, Nijmegen houten vloeren Nijmegen, Den Bosch houten vloeren Nijmegen, ook aanbiedingen in goedkope houten vloeren Nijmegen, tevens wekelijks een Houten vloer aanbieding.
beboparket heeft fabrieken door heel europa en de houten vloeren Nijmegen worden nu gezamenlijk ingekocht, elke eiken houten vloer kan dus voor een scherpe prijs aangeboden worden, al onze massief eiken vloeren zijn altijd minimaal 2cm dik en de eiken planken kunnen in verschillende breedtes geleverd worden, ook de multi plank is onderdeel van het houten vloeren Nijmegen programma, voor een houten vloer aanbieding kunt u altijd bij ons terecht, door de grote inkoop kunnen wij de eiken vloeren concurrerend verkopen